Suomen Teatteriorkesteri: Kamariesitys

Monimuotoinen ja poikkitaiteellinen teos, jossa yhdistyivät konsertti- ja näyttelymuotoiset sekä vuorovaikutteiset ääniteokset,  nykytanssi sekä valosuunnittelu 

Kantaesitys 31.1.2009 Kaustisen kamarimusiikkiviikko, Kansantaiteenkeskus, Kaustinen. Teos uusittiin näyttelymuodossa Helsingissä toukokuussa 2009.

Suomen Teatteriorkesteri: Kamariesitys. Kaustisen kamarimusiikkiviikko 31.1.2009.


Tiedote kantaesityksestä 28.1.2009:

Kamariesitys Kaustisella 

Kamariesitys on kymmenen äänisuunnittelijan esitysinstallaatio, joka toteutetaan Suomen Teatteriorkesterin ja Teatterikorkeakoulun yhteistyönä. Kamariesitystä koordinoi Antti Nykyri ja se on osa hänen valmisteilla olevaa taiteellista tohtorin tutkintoaan. Ensi lauantaina toteutuva esitysinstallaatio on osa Kaustisen kamarimusiikkiviikkoa. 

Kamariesityksen taiteellinen vastuu jakautuu koko orkesterille. Käsittelemme teoksessa kriittisesti ja avoimin mielin soittimien ja soittamisen toisin toteuttamista sekä äänen ja musiikin haurasta rajapintaa. Valmiiden ratkaisujen sijaan rakennamme varsin epäkonventionaalisia instrumentteja erityisesti tätä esitystä varten. Kuinka akvaarioita soitetaan ja miltä ne kuulostavat? Miten hiekkalaatikossa astelun rahinat otetaan tanssijan kanssa musiikin käyttövoimaksi? Entä syntyykö häiriöäänistä musiikkia tai vanhasta pyörän vanteesta soitin? Tavoittelemme teoksen toteutuksessa kamarimusiikin tuttavallista ja välitöntä ilmapiiriä ja esitämme yhden peilauspinnan viikon muulle ohjelmistolle, sanoo Nykyri.

Poikkitaiteellinen Kamariesitys sisältää useita pienoisteoksia ja levittäytyy Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen aula- näyttely- ja ravintolatiloihin. Pienoisteokset liikkuvat toteutustavoiltaan prosessimusiikin, konkreettisen musiikin, installaatiotaiteen sekä improvisaation alueilla. Teokseen kietoutuvat olennaisesti myös nykytanssin sekä valosuunnittelun taidemuodot. Suomen Teatteriorkesteri on esittävän taiteen alalla toimiva monialainen ensemble, jonka esitykset ovat koostuneet muun muassa sävelletystä ja improvisoidusta musiikista, valo- ja ääni-installaatioista, prosessimusiikista, videotaiteesta sekä performansseista. Orkesteri on esiintynyt erilaisissa kokoonpanoissaan mm. Prague Quadrennialessa sekä Tampere Biennalessa. 

Kamariesitys on Suomen Teatteriorkesterin ja Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksen sekä Tutkimuksen kehittämisyksikön yhteistuotanto. Kantaesitystä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö sekä Valtion näyttämötaidetoimikunta.

Suomen Teatteriorkesterin kokoonpano Kamariesityksen kantaesityksessä:

Janne Hast, Paavo Impiö, Jari Kauppinen, Mia Kivinen, Anne Koutonen, Tuuli Kyttälä, Juhani Liimatainen, Heidi Lind, Jussi Matikainen, Antti Nykyri, Pauli Riikonen, Jouni Tauriainen, Nanni Vapaavuori

Kamariesitys näyttelymuotoisena teoksena Helsingissä

Kamariesitys toteutui näyttelymuotoisena versiona Helsingissä Lintulahdenkatu 3:ssa Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksen läheisyydessä 6.-9.5.2009. Tuolloin teosta olivat valmistamassa seuraavat henkilöt:

Ada Halonen, Janne Hast, Paavo Impiö, Jari Kauppinen, Anne Koutonen, Tuuli Kyttälä, Juhani Liimatainen, Heidi Lind, Jussi Matikainen, Antti Nykyri, Pauli Riikonen, Jouni Tauriainen

Kamariesityksestä tiedotusvälineissä:

  • Yle Radio 1 Kulttuuriuutiset
  • "Miten soi pyörän vanne", Yle Radio 1 Kultakuume 29.1.2009
  • "Äänitaide hiljentää kuuntelemaan", MTV3, seitsemän uutiset 1.2.2009
  • "Antti Nykyrin ja kumppanien Kamariesitys valtaa Kansantaiteenkeskuksen - Äänen ja musiikin rajapintaa", Keskipohjanmaa 31.1.2009